Ali je smiselno kupiti preprogo za sobo alergika? Pojasnjujemo dejstva in mite
Mar, 29 2023   |   Deco nasveti

Ali je smiselno kupiti preprogo za sobo alergika? Pojasnjujemo dejstva in mite

"Potrošniki kupujejo z očmi" - temu prepričanju je težko nasprotovati. Pri izbiri pravega izdelka prevladujejo predvsem estetske lastnosti. Nič drugače ni pri nakupu preprog. Najprej gledamo na barvo, vzorec, ustrezen motiv, vedno bolj pa upoštevamo tudi funkcionalnost. Nedvomno pa imajo pri tem največ težav alergiki, saj morajo poleg estetskih in praktičnih vidikov staviti tudi na svoje zdravje. Katera vrsta preproge je torej primerna za stanovanja alergikov, ki so alergični na prah in pršice? Svetujemo!

Dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri nakupu preproge

Kar nekaj ljudi meni, da bi se morali alergiki, ki močno reagirajo na prah, v svojih stanovanjih izogibati tkaninam. Na srečo se to napačno prepričanje vse bolj razblinja - in to upravičeno! Študije kažejo, da preproge ne povzročajo alergij, nasprotno, če so pravilno izbrane in vzdrževane čiste, lahko delujejo kot filter in zmanjšajo količino prahu v zraku.

 Varne in nestrupene preproge

Varne in netoksične preproge

Skrajni čas je, da gole ploščice, parket ali laminat oblečete v pravo preprogo. Notranjosti ne bo dodala le ustreznega značaja, temveč bo tudi prijazno okolje za pršice. Pri izbiri prave preproge za alergike je treba najprej paziti na material, iz katerega je preproga izdelana. Alergiki se morajo odpovedati preprogam iz naravnih vlaken. Groba in puhasta vlakna so idealno okolje za pršice, ki se jih je zelo težko znebiti. Pomemben dejavnik je tudi velikost preproge. Če nimamo veliko časa za vzdrževanje čistoče, je vsekakor bolje izbrati manjšo velikost.

 Preproge ne povzročajo alergij

Za alergike svetujemo izbiro vinilnih preprog, ki so sestavljene iz plastike - PVC tkanine (85 %) in poliestra ( 15 %). Ta kombinacija in to da nimajo dolgih ščetin zagotavljata neugodne pogoje za prekomerno odlaganje prahu. Vinilne preproge so zaradi svojih antistatičnih lastnosti tudi varna izbira za otroške sobe.

Redno čiščenje preproge

Prava izbira preproge ni vse! Ne smemo pozabiti na redno čiščenje. Prednost vinilnih preprog je, da jih je enostavno čistiti. To ni pomembno le za alergike, temveč tudi za majhne otroke. Zaradi gladke površine preproge nečistoče ne prodrejo globoko v preprogo, temveč ostanejo na površini. Če želite očistiti madež ali celotno preprogo, preprosto namočite krpo v vodo z blagim detergentom in nato z njo obrišite površino. Omeniti velja tudi, da so vinilne preproge odporne tudi na različne vrste mehanskih poškodb, tj. raztezanje, trganje ali upogibanje. Odporne so tudi na vlago, zato lahko krasijo sobo alergika, pa tudi kuhinjo ali kopalnico.

Različni vzorci in barve antialergijskih preprog

Če ima naš otrok alergijo na prah, se nam ni treba odpovedati nakupu preproge. Namesto tega moramo vedeti, na kaj moramo biti pozorni, in kako pametno izbrati pravo preprogo. Danes je izbira preprog za otroško sobo zelo raznolika. Proizvajalci ponujajo zanimive vzorce in oblike preprog in to vse zato, da lahko otrok v svoji sobi preživlja srečen in prijeten čas.

 Zanimivi vzorci in oblike preprog

Pravilno izbrana preproga lahko dela čudeže - poskrbi za udobje, poudari značaj notranjosti in interese ali slog lastnika. Maroški, mozaiki, vintage, ali pa morda geometrijski vzorci? Izbira je velika, zato si je varneje vzeti nekaj več časa in kupiti preprogo, ki se bo odlično ujemala s preostalo notranjo opremo, hkrati pa bo varna za naše zdravje.