Kako očistite preprogo?
Mar, 29 2023   |   Deco nasveti

Kako očistite preprogo?

V številnih prostorih se odločamo za uporabo čudovitih, mehkih preprog. Ne le da so čudovit okras, ampak tudi omogočajo udobnejšo hojo - kdo pa ne bi želel pod bosimi nogami čutiti mehkih vlaken dobro oblikovane preproge? Da bi lahko uživali v brezhibnih preprogah, pa se moramo naučiti, kako jih učinkovito negovati. Kot odgovor na vprašanje, kako čistiti preprogo, da bo ostala sveža in bo videti lepo, smo pripravili ta članek. Pomembno je vedeti, da vsaka vrsta preproge zahteva drugačno nego. Vse zainteresirane vabimo k branju!

Vinilna preproga - kako jo očistiti?

Vinilne preproge so zelo trpežne in odporne na vse vrste umazanije. Zaradi njihove vodoodpornosti jih je enostavno čistiti, zato so idealne za kopalnice, kuhinje, predsobe in druge prostore. Vinilna preproga je izdelana iz 80 % plastike PVC, preostali del pa so običajno steklena vlakna. To vrsto preprog še posebej cenijo alergiki, saj se na njej ne zadržujejo nevarni mikroorganizmi in alergen prah. Če želite očistiti vinilno preprogo, enostavno uporabite mokro krpo z milom ali mop in intenzivno obrišite površino preproge. V ta namen odsvetujemo uporabo močnejših čistil, saj bi ta le poškodovala strukturo vinila.

Kako očistite preprogo?

Kako oprati volneno preprogo?

Volnene preproge so lahko dolgo časa videti brezhibne. Umazanija namreč prodre globoko med vlakna, namesto da bi ostala na površini. To pomeni, da jo moramo čistiti pogosteje, kot si mislimo, vendar tudi ne prepogosto, da je ne bi preveč izrabili - ne pozabite, da se z vsakim sesanjem do neke mere znebimo ohlapnejših vlaken v preprogi. Če jo torej sesate, poskrbite za majhno moč sesanja. Redno čiščenje s specializiranimi izdelki naj bi pomagalo ohraniti njeno svežino. Priporočljivo je tudi, da občasno uporabimo storitve strokovnjakov, ki bodo podrobno poskrbeli za našo preprogo, in da jo občasno iztepemo z loparjem, da se bolje znebimo prahu, ki se zadržuje v kotičkih vlaken.

Kako očistiti preprogo pasje ali mačje dlake?

Če imamo hišnega ljubljenčka, moramo pričakovati, da bomo morali preproge čistiti veliko pogosteje. Živalska dlaka se običajno ujame v vlakna preproge, od koder je ni tako lahko odstraniti. Pri tem bo seveda učinkovit sesalnik, ki posesa mačjo ali pasjo dlako, po možnosti z visoko močjo in turbo krtačo, da temeljiteje pobere trdovratno umazanijo.

Kako očistite preprogo?

Kako s preproge očistiti dlako, če se želite izogniti uporabi sesalnika? Uporabimo lahko z vodo navlaženo gumijasto rokavico, s katero, če jo premikamo v eni smeri po preprogi, zagotovo zberemo precej las. Za to je lahko še boljša vlažna riževa krtača, s katero lahko iz preproge izčešete dlake. Glede na vrsto preproge preizkusite različne metode in zagotovo boste našli pravo za vas in vaše potrebe. Vendar ne pozabite, da zaradi stanja vlaken preproge tega čiščenja ne smete izvajati preveč agresivno.

Soda bikarbona na pomoč pri umazaniji preprog!

Med gospodinjskimi čistili je vse pogosteje prisotna soda bikarbona. To sredstvo je okolju izjemno prijazna in stroškovno učinkovita rešitev za naš dom. Po drugi strani pa čiščenje preprog s sodo bikarbono povrne preprogam nekdanji sijaj, ne da bi pretirano poškodovalo vlakna. Vendar kako to storiti? Vse, kar morate storiti, je, da najprej temeljito posesate preprogo, nato po preprogi enakomerno potresete sodo bikarbono, jo pustite na preprogi nekaj ur in nato ponovno s sesalnikom posesate sodo bikarbono, ki je ostala na preprogi. Njene čistilne lastnosti bodo učinkovito odpravile dolgotrajno umazanijo, tako da bo naša preproga čista in sveža!

Shaggy preproga - kako jo očistiti?

O mehkih, dolgodlakih in košatih preprogah sanjajo številni izmed nas. Vendar se pojavijo težave pri vzdrževanju njihove čistoče. Kako torej očistiti shaggy preprogo? Redno sesanje bo zagotovo olajšalo njeno nego. To je dolgotrajen postopek, saj morate sesati v različnih smereh, po možnosti s turbo krtačo. Po drugi strani pa jo je vsake toliko najbolje očistiti na mokro s posebnim vodnim sesalnikom.

dywan shaggy

Kako očistiti preprogo na domač način?

Čiščenje preprog ni najlažje opravilo, pogosto gre za naporen postopek, med katerim se trudimo, da ne poškodujemo vlaken preproge. Vendar obstaja veliko domačih načinov, kako ohraniti čistočo in hkrati zaščititi občutljiv material. Med najbolj priljubljenimi so:

  • lastno čistilo za preproge - pripravljeno iz mešanice milnih kosmičev in krompirjevega škroba - takšno mešanico je treba globoko vtreti v preprogo in jo po določenem času posesati;
  • Če preprogo očistite s sodo bikarbono, kot je opisano prej, se ne boste le znebili madežev, temveč bo preproga tudi sveže dišala - za težje madeže pa pripravite raztopino sode bikarbone in kisa, ki jih bo pomagala odstraniti;
  • mastne madeže na preprogi lahko odstranite tako, da na preprogo potresete smukec ali krompirjevo moko - če jo pustite nekaj ur, bo učinkovito vpila neželeno umazanijo;
  • sol je najboljša rešitev za madeže svežega vina - ima higroskopske lastnosti, zato absorbira vlago, kar pomeni, da je po določenem času dovolj, da po mestu madeža potreseno sol samo posesate.

Čiščenje preproge z dolgo dlago

Čiščenje preprog z dolgo dlako je treba predvsem opravljati redno. Po tem bi moralo pomagati sesanje s turbo krtačo in čiščenje z ustreznimi pripravki (tudi domačimi). Umazanija prodre globoko v strukturo dlake, zato se morda splača, da svojo preprogo občasno zaupate v roke strokovnjakom.

Kako očistite preprogo?

Kako kemično očistiti preprogo?

Mnogi smo navajeni, da pranje preprog vključuje mokro čiščenje. Vendar je to mogoče tudi brez uporabe vode. Vse, kar morate storiti, je, da preprogo poškropite z ustreznim čistilom - specializirani pripravki so na voljo v drogerijah, primerne sestavine pa boste našli tudi med gospodinjskimi izdelki, npr. krompirjev škrob, soda bikarbona ali sol. Po ustreznem času počakajte, enostavno posesajte razsuto snov in končali ste!
Upamo, da vam bodo naši nasveti o pranju preprog pomagali uspešno vzdrževati vaše čudovite preproge!